Devochtbestrijder.nl, specialisten in vochtbestrijding & vochtwering - GRATIS INTERNET OFFERTE
Schimmel onder vensterbank

Zoutuitslag of kalkuitslag

Zoutuitslag of kalkuitslag door bouwstoffen

zoutsluier

Bij nieuwbouw ziet men vaak maanden tot enkele jaren na oplevering de ontsierende witte kalk(zout)uitslag op de gemetselde gevel verschijnen. Deze witte zoutlagen op muren ontstaan door zogenaamde kristallisatie en is naast ontsierend ook nog schadelijk voor de gevel. Het wordt veroorzaakt door vocht dat al in de baksteen of mortel zit of door optrekkend vocht of doorslaand vocht.

Zoutuitslag ofwel kalkuitslag

optrekkend muurvocht

Zouten en kalken in baksteen en mortel

In zowel baksteen als in de mortel komen stoffen als keukenzout en kalk voor. Bij optrekkend vocht is het zo dat er vocht vanuit de bodem door een aanzuigende werking (capillaire werking) in het gesteente wordt gezogen. Dat optrekkende vocht lost de stoffen als keukenzout en kalk op. Op een gegeven moment (bij een bepaalde hoogte en dampoppervlak) zal dit optrekkende vocht weer gaan verdampen. Op de plaatsen waar het vocht verdampt (meestal aan de oppervlakte van het gesteente of vlak daaronder) worden zulke stoffen weer afgezet. Ook andere stoffen als sulfaten, choriden en nitraten worden opgelost en weer afgezet op de wand. Zout trekt vocht weer aan en dus zal de oppervlakte van de buitenmuur nog vochtiger worden.

Verwijderen zoutuitslag c.q. kalkuitslag

Er zijn speciale middelen in de handel om de ontsierende zoutuitbloeiingen te verwijderen; met behulp van lagedruk worden deze middelen aangebracht. Om echter te voorkomen dat na enkele maanden ze uitslag is het belang dat de oorzaken weg te nemen en te bestrijden.

Oorzaken zoutuitslag of kalkuitslag

De meeste uitbloeiingen uit mortels (kalk- en cementmortels) worden veroorzaakt door oplossing van kleine kalkdeeltjes uit de bindmiddelen in koolzuurhoudend water en het weer afscheiden van de opgeloste kalk aan de gevels.

  • het ontstaat uit de bouwstoffen (baksteen of metsel/voegmortel)

  • het ontstaat uitde bodem: de zouten kunnen samen met het optrekkend grondvocht in de opgaande muren terechtkomen.

Voorkomen kalkuitslag

De uitslag kan voorkomen worden door wateropname in poreus metselwerk op te heffen. In bakstenen zijn bijvoorbeeld bepaalde zouten aanwezig: deze komen alleen eruit doordat er later vocht in het gesteente komt, waardoor deze zouten worden opgelost en uiteindelijk daardoor weer buiten de baksteen kunnen komen. Het beste dat men kan doen is het direct na oplevering impregneren van de bakstenen (muur) en de mortel.

impregneren muur

Impregneren ter voorkoming van ondermeer kalk/zout/salpeter uitslag

Optrekkend vocht bestrijden

Optrekkend vocht is ook een belangrijke oorzaak van het ontstaan van zoutsluiers. Door het injecteren van de muren wordt een vochtwering-scherm geplaatst waardoor er geen nieuwe aanvoer van vocht komt.

Gratis Internetofferte aanvragen ?

offerte vochtbestrijder

Vraag een gratis en vrijblijvende offerte aan bij Devochtbestrijder.

Devochtbestrijder.nl is een specialistische website van een samenwerkings-verband van vochtbestrijdingsbedrijven. Heeft u last van vocht in huis ? Lees dan goed de website door, wellicht kunt u zelf al e.e.a. verhelpen.

U kunt daarnaast ook een gratis en vrijblijvende offerte aanvragen door op de onderstaande button te klikken en het offerte-aanvraagformulier goed in te vullen.

Gratis Offerte Vochtbestrijding

Dekking in geheel Nederland. <br><br>Alle disciplines.<br><br>Garantie op alle werkzaamheden.

Deze website maakt gebruik van “cookies” (tekstbestandjes die op uw computer worden geplaatst) om de website te laten functioneren, de website te helpen analyseren om onze dienstverlening te verbeteren of voor marketing doeleindes.

Instellingen