Optrekkend vocht

Optrekkend vocht/opstijgend vocht: vocht dat via fundering of muren verticaal stijgt tot wel de 2e verdieping

Wat is optrekkend vocht ?

Met optrekkend vocht in muren wordt het water bedoeld dat door capillaire werking (zuigwerking) in keldermuren omhoog stijgt, tot ruim 2 meter in de opgaande muren van de begane grond. Dit is zelfs mogelijk wanneer de grondwaterspiegel/stand 2 meter beneden de keldervloer ligt ! Op een bepaalde hoogte zal het water weer gaan verdampen, in de regel dus tot ruim 2 meter boven begane grond niveau.

Natuurkundig principe van optrekkend vocht

Optrekkend vocht is een normaal natuurverschijnsel dat bijvoorbeeld ook bij planten voorkomt. Door zeer dunne kanaaltjes in de stengels van planten wordt water omhoog gezogen tot in de spits van de bladeren. Ook bomen kunnen zo via hun capillaire zuigvermogen in de stam en takken wel 3000 tot 4000 liter water per dag transporten tot op hoogten van 50 meter en meer ! (bron:Vocht en waterschade, Nico Lardenoije).

Hydrostatische druk grondwater zorgt voor lekkages

Schadelijke effecten van optrekkend vocht

Het optrekkend vocht in de muren lost op zijn weg omhoog constant kalkdeeltjes uit de metselmortel op en transporteert ze mee naar boven. Zo worden de onderste mortellagen steeds bindmiddelarmer totdat de mortel in de voegen zo veel van zijn sterkte verliest dat het de druk van het gebouw niet meer kan weerstaan en dientengevolge zal instorten.

2e effect : witte muuruitslag/zout/salpeter

Witte muuruitslag ontstaat door optrekkend vocht in de muren in combinatie met bouwzouten uit de bouwstoffen zoals mortel en baksteen. Het optrekkend vocht zal op een gegeven moment (bij een bepaalde hoogte en oppervlaktegrootte) verdampen. De waterdamp neemt daarbij nog allerlei stoffen mee zoals keukenzout, gips, kalf of sulfaten, chloride en nitraten die dus afgezet worden op het steen aan de buitenzijde.

Zout of salpetervervuiling is een storend gezicht

Salpeter uitslag

Na langere tijd ontstaat er salpeter uitslag op muren. Zulke stoffen tasten de wanden ernstig aan, zelfs steen wordt weggevreten !

Veel vervolgproblemen

  • indien optrekkend vocht of opstijgend vocht verdampt, dan zal de waterdamp c.q. vocht in combinatie met zouten zowel aan de buitenkant van een muur als aan de binnenkant van een muur naar buiten komen. Aan de buitenkant heb je dan muurzouten en een aangestaste muur, maar ook aan de binnenkant van de muur is het effect groot:
  • vochtige binnenmuur, waardoor verf en behang los zal laten
  • vochtige binnenmuur zorgt voor schimmelvorming
  • slecht binnenklimaat
  • slechte werking van isolatie, waardoor warmteverlies en hogere energierekening

Optrekkend of opstijgend vocht is zeer schadelijk

Het moge duidelijk zijn : het natuurfenomeen optrekkend vocht heeft een zeer schadelijk effect op het bouwwerk, dusdanig zelfs dat de constructie aangetast wordt en bovendien lelijk wordt (met name door zoutuitslag en schimmel- en alggroei). Vanzelfsprekend zorgt het voor een forse verhoging van de luchtvochtigheid binnen de woning, waardoor het leefklimaat nadelig beïnvloed wordt. Kortom: er moet actie ondernomen worden.

Wat te doen tegen optrekkend vocht ?

Er zijn methodes om de symptomen te bestrijden zoals bijvoorbeeld het reinigen en verwijderen van zoutuitslag c.q. witte muuruitslag. Het beste is echter om de oorzaak van het optrekkend vocht te bestrijden en dat kan via een tweetal primaire methodes:

  • horizontale vochtwering of horizontale vochtbestrijding, zoals het zagen van muren of het injecteren van muren
  • verticale vochtwering of verticale vochtbestrijding, zoals bijvoorbeeld drainiage en een betonnen wering

Wat is opstijgend vocht ?

Opstijgend vocht is exact hetzelfde als optrekkend vocht, echter enigszins onbekender. De term wordt in België wat vaker toegepast dan in Nederland.

Overzicht veel voorkomende vochtproblemen:

Condens Condens zijn kleine druppeltjes water die bijvoorbeeld op de binnenkant van een raam zitten, zowe...

Doorslaand vocht Door een combinatie van wind en regen ontstaat verticale vochtdoorslag ofwel doorslaand vocht. Do...

Optrekkend vocht Met optrekkend vocht in muren wordt het water bedoeld dat door capillaire werking (zuigwerking) i...

Vochtige kruipruimte Een kruipruimte dient primair voor het gemakkelijk bereikbaar maken van het leidingwerk dat onder...

Vochtige muren Vochtige binnenmuren komen vrij veel voor en de mate van vochtigheid verschilt per kamer in de wo...

Vochtige vloer Indien u geen grote waterlekkage hebt gehad (zoiets als een wasmachine die overloopt) en u hebt l...

Schimmel Schimmel is in feite een bepaald soort paddestoel en van de meer dan 100.000 soorten komen

Natte kelder Veel woningeigenaren denken dat vochtige of natte kelders ontstaan door een te hoog grondwater-ni...

Vochtige buitenmuren Buitenmuren staan bloot aan de natuurelementen zoals sneeuw, regen, ijs en zon. Door temperatuurw...

Gratis Internetofferte aanvragen ?

Devochtbestrijder.nl is een specialistische website van een samenwerkings-verband van vochtbestrijdingsbedrijven. Heeft u last van vocht in huis ? Lees dan goed de website door, wellicht kunt u zelf al e.e.a. verhelpen. U kunt daarnaast ook een gratis en vrijblijvende offerte aanvragen door op de button te klikken en het offerte-aanvraagformulier goed in te vullen.

Welke werkzaamheden kunnen we o.a. verrichten:

Opsporen vochtoorzaken Betonreparatie
Kelderafdichting compleet Grondstabilisatie
Muren injecteren Ventilatie
Impregneren Buitenmuren Constructief verlijmen
Kruipruimte isoleren Alle overige vochtbestrijding en vochtwering werkzaamheden

Vochtige grond zorgt voor zowel optrekkend als doorslaand vocht via de fundering