Devochtbestrijder.nl, specialisten in vochtbestrijding & vochtwering - GRATIS INTERNET OFFERTE

Devochtbestrijder.nl

Deze website is een initiatief van diverse vochtbestrijdingsbedrijven en dient om u te informeren over vochtproblemen en oplossingen. Tevens kunt u hier een gratis inspectie en offerte aanvragen.

Gratis internet offerte

Gratis Internet Offerte Ontvangen?

Wilt u weten wat het oplossen van uw vochtproblemen zou kosten?

Vraag dan een offerte aan - gratis en geheel vrijblijvend

DOE DE VOCHT TEST!

Heeft u eigenlijk wel last van vocht?

Vocht heeft enkele unieke eigenschappen

Vocht veroorzaakt veel schade in een woning, zowel in vloeibare als niet-vloeibare vorm. Vocht heeft een aantal unieke eigenschappen waardoor het achterhalen van vochtproblemen lastig kan zijn. Zo kan vocht bijvoorbeeld zich verplaatsen door gesteente en kan waterdamp condenseren op een locatie die niet in de buurt zit van de bron van het vocht.

Op deze website geven wij een beschrijving van veel voorkomende vochtproblemen en -gevolgen, zoals doorslaand vocht, optrekkend vocht en lekke kelders.

Ook gevolgen van overmatig vocht zoals condensatie en schimmelvorming worden behandeld.

Optrekkend vocht

Wat is optrekkend vocht ?

optrekkendvocht in kelder

Met optrekkend vocht of opstijgend vocht in muren wordt het water bedoeld dat door capillaire werking (zuigwerking) in keldermuren omhoog stijgt, tot ruim 2 meter in de opgaande muren van de begane grond. Dit is zelfs mogelijk wanneer de grondwaterspiegel/stand 2 meter beneden de keldervloer ligt ! Op een bepaalde hoogte zal het water weer gaan verdampen, in de regel dus tot ruim 2 meter boven begane grond niveau.

Natuurkundig principe van optrekkend vocht

optrekkend vocht

Optrekkend vocht is een normaal natuurverschijnsel dat bijvoorbeeld ook bij planten voorkomt. Door zeer dunne kanaaltjes in de stengels van planten wordt water omhoog gezogen tot in de spits van de bladeren. Ook bomen kunnen zo via hun capillaire zuigvermogen in de stam en takken wel 3000 tot 4000 liter water per dag transporten tot op hoogten van 50 meter en meer ! (bron:Vocht en waterschade, Nico Lardenoije).

opstijgend vocht

Optrekkend vocht/opstijgend vocht: vocht dat via fundering of muren verticaal stijgt tot wel de 2e verdieping

Schadelijke effecten van optrekkend vocht

Het optrekkend vocht in de muren lost op zijn weg omhoog constant kalkdeeltjes uit de metselmortel op en transporteert ze mee naar boven. Zo worden de onderste mortellagen steeds bindmiddelarmer totdat de mortel in de voegen zo veel van zijn sterkte verliest dat het de druk van het gebouw niet meer kan weerstaan en dientengevolge zal instorten.

lekkage fundering

Hydrostatische druk grondwater zorgt voor lekkages

2e effect : witte muuruitslag/zout/salpeter

Witte muuruitslag ontstaat door optrekkend vocht in de muren in combinatie met bouwzouten uit de bouwstoffen zoals mortel en baksteen. Het optrekkend vocht zal op een gegeven moment (bij een bepaalde hoogte en oppervlaktegrootte) verdampen. De waterdamp neemt daarbij nog allerlei stoffen mee zoals keukenzout, gips, kalf of sulfaten, chloride en nitraten die dus afgezet worden op het steen aan de buitenzijde.

salpetervervuiling

Zout of salpetervervuiling is een storend gezicht

Salpeter uitslag

Na langere tijd ontstaat er salpeter uitslag op muren. Zulke stoffen tasten de wanden ernstig aan, zelfs steen wordt weggevreten !

Veel vervolgproblemen

  • indien optrekkend vocht of opstijgend vocht verdampt, dan zal de waterdamp c.q. vocht in combinatie met zouten zowel aan de buitenkant van een muur als aan de binnenkant van een muur naar buiten komen. Aan de buitenkant heb je dan muurzouten en een aangestaste muur, maar ook aan de binnenkant van de muur is het effect groot:

  • vochtige binnenmuur, waardoor verf en behang los zal laten

  • vochtige binnenmuur zorgt voor schimmelvorming

  • slecht binnenklimaat

  • slechte werking van isolatie, waardoor warmteverlies en hogere energierekening

Optrekkend of opstijgend vocht is zeer schadelijk

Het moge duidelijk zijn : het natuurfenomeen optrekkend vocht heeft een zeer schadelijk effect op het bouwwerk, dusdanig zelfs dat de constructie aangetast wordt en bovendien lelijk wordt (met name door zoutuitslag en schimmel- en alggroei). Vanzelfsprekend zorgt het voor een forse verhoging van de luchtvochtigheid binnen de woning, waardoor het leefklimaat nadelig be nvloed wordt. Kortom: er moet actie ondernomen worden.

Wat is opstijgend vocht ?

Opstijgend vocht is exact hetzelfde als optrekkend vocht, echter enigszins onbekender. De term wordt in Belgiƫ wat vaker toegepast dan in Nederland.

Wat te doen tegen optrekkend vocht ?

Wat te doen tegen optrekkend vocht ?

Er zijn methodes om de symptomen te bestrijden zoals bijvoorbeeld het reinigen en verwijderen van zoutuitslag c.q. witte muuruitslag. Het beste is echter om de oorzaak van het optrekkend vocht te bestrijden en dat kan via een tweetal primaire methodes:

  • horizontale vochtwering of horizontale vochtbestrijding, zoals het zagen van muren of het injecteren van muren

  • verticale vochtwering of verticale vochtbestrijding, zoals bijvoorbeeld drainiage en een betonnen wering

muren injecteren

Injectering van een muur tegen optrekkend vocht

De verharde gel fungeert als vochtwerend schild

natte kruipruimtevloer

Vochtige grond zorgt voor zowel optrekkend als doorslaand vocht via de fundering


Gratis Internetofferte aanvragen ?

offerte vochtbestrijder

Vraag een gratis en vrijblijvende offerte aan bij Devochtbestrijder.

Devochtbestrijder.nl is een specialistische website van een samenwerkings-verband van vochtbestrijdingsbedrijven. Heeft u last van vocht in huis ? Lees dan goed de website door, wellicht kunt u zelf al e.e.a. verhelpen.

U kunt daarnaast ook een gratis en vrijblijvende offerte aanvragen door op de onderstaande button te klikken en het offerte-aanvraagformulier goed in te vullen.

GRATIS OFFERTE VOCHTBESTRIJDING

Vochtbestrijdingwerkzaamheden zijn heel divers en elke situatie is weer anders. Het is daarom heel lastig om standaardprijzen op te geven zonder dat alle factoren bekend zijn.

Daarom kunt u het beste een offerte aanvragen via de website. We zullen dan op basis van uw informatie een offerte op maat afgeven zodat u exact weet wat de kosten voor het oplossen van uw vochtproblemen zijn.

Deze service is volledig gratis en vrijblijvend voor u en u weet in ieder geval waar u aan toe bent. En desgewenst voeren wij de werkzaamheden dan met alle liefde en plezier voor u uit