Zilvervisjes

Zilvervisjes : onschadelijk maar vies

Zilvervissen of zilvervisjes (de Lepisma Saccharina( zijn een veel voorkomende plaag in huishoudens in Nederland. Zilvervisjes hebben geen vleugels en heten zo omdat ze door de snelle glibberige bewegingen zo vlug als een vis zijn en het zilver komt van de glans die ze hebben op een bepaald moment in hun leven.

Niet schadelijk voor mensen

Zilvervissen zin niet giftig voor mensen en ze kunnen niet bijten, maar ze kunnen wel schade aanbrengen aangeezien hun voedsel bestaat uit boeken, behang, fotoboeken en textiel. U kunt zien of uw spullen door zilvervisjes aangetast zijn indien u kleine onregelmatig gevormde gaatjes in uw boeken en behand e.d. ziet. Het probleem bij zilvervisjes zit hem vooral in de gedachte van mensen dat deze beestjes 's nachts het gehele huis doorkruisen inclusief de slaapkamers !

Zilvervisjes houden van vocht en donkerte

Zilvervisjes vindt u vaak op de vochtige en donkere plekken in huis zoals in badkamers en wc's, maar ook achter de plinten of het aanrecht in de keuken bijvoorbeeld. De zilvervis is vooral 's nachts actief en kunnen dan het gehele huis gaan verkennen. Zilvervisjes houden niet van zonlicht, dus u vindt ze op donkere plekjes (bijvoorbeeld ook in kasten).

Voortplanting zilvervisjes

Het zilvervisje bestaat reeds 300 miljoen jaar in redelijk ongewijzigde vorm en en planten zich razendsnel voort doordat het mannetje en vrouwtje hun zaad- en eicelpakketjes overal laten vallen. Een volwassen zilvervis is geslachtsrijp vanaf ongeveer 3 maanden tot 24 maanden. In die periode zal een vrouwelijk zilvervisje circa 100 eitjes leggen, vaak in drietallen. Een zilvervisje kan wel 8 jaar oud worden. De eitjes komen binnen 6 weken uit.

Zilvervisjes verwijderen, het liefst permanent

Er zijn (veelal verlaten) woningen waar tienduizende zilvervisjes in kelders en zolders zitten. In een dergelijke situatie moet er absoluut een ongedierte verdelgingsbedrijf ingeschakeld worden. Zilvervisjes zijn natuurlijk een gevolg van vocht, dus het verhelpen van de vochtoorzaken is heel belangrijk. Hierover kunt u veel informatie lezen op deze website. Wat kunt u verder zelf doen ?

  • opvullen van alle scheuren en kleine donkere holtes in de woning
  • vochtgehalte naar beneden brengen o.a. door goede ventilatie
  • zorg dat uw badkamer droog blijft door goed te luchten e.d. Sluit douche- en badgeld en shampoo flesjes goed af
  • maak regelmatig uw badkamer wanden schoon (is ook goed tegen schimmels)

Meer informatie over de gevolgen van vocht:

Schimmelvorming Schimmel is in feite een bepaald soort paddestoel en van de meer dan 100.000 soorten komen er zo'...

Bestrijding van schimmel Bestrijden schimmels is een must

Gezondheidsproblemen Een te hoge vochtigheidsgraad binnen schaadt de gezondheid. Ademhalingsproblemen, allergie n, reu...

Zwamvorming Huiszwammen (merulius lacirmans) ontwikkelen zich onder gunstige omstandigheden van temperatuur e...

Ongedierte Ongedierte is een term toegepast op verschillende soorten dieren en insecten die als hinderlijk c...

Aantasting materiaal Elk onderdeel van een gebouw dat voortdurend en zonder bescherming blootgesteld wordt aan vocht w...

Hoge energierekening Vochtige muren en een vochtige vloer veroorzaken een onbehaaglijk gevoel vanwege de hoge luchtvoc...

Waterschade Vocht is de grootste vijand van elk gebouw. Door een overmaat aan vocht zowel in de lucht als gec...

Mossen en algen Mos is een heel eenvoudig type plant, echter zonder conventionele wortels, stam en bladeren. Het ...

Zilvervisjes Zilvervissen of zilvervisjes (de Lepisma Saccharina( zijn een veel voorkomende plaag in huishoude...

Gratis Internetofferte aanvragen ?

Devochtbestrijder.nl is een specialistische website van een samenwerkings-verband van vochtbestrijdingsbedrijven. Heeft u last van vocht in huis ? Lees dan goed de website door, wellicht kunt u zelf al e.e.a. verhelpen. U kunt daarnaast ook een gratis en vrijblijvende offerte aanvragen door op de button te klikken en het offerte-aanvraagformulier goed in te vullen.

Welke werkzaamheden kunnen we o.a. verrichten:

Opsporen vochtoorzaken Betonreparatie
Kelderafdichting compleet Grondstabilisatie
Muren injecteren Ventilatie
Impregneren Buitenmuren Constructief verlijmen
Kruipruimte isoleren Alle overige vochtbestrijding en vochtwering werkzaamheden