grondwater

Vocht vanuit de grond

Nederland heeft een vochtige bodem

Het zal u niet als verrassing in de oren klinken, maar Nederland is een vochtig land en dat vinden we ook terug in de bodemgesteldheid. Een groot deel van de randstad is op een drassige en vochtige ondergrond gebouwd en daarnaast ligt door inpoldering een deel van Nederland onder waterniveau.

Vocht vanuit de grond

Door aanhoudende hydrostatische druk kunnen op zwakke plekken lekkages ontstaan.

Vochtig zeeklimaat

Het klimaat in Nederland kan als een zacht en vochtig zeeklimaat omschreven worden. Temperaturen liggen relatief hoog en de vochtige lucht van de Noordzee beïnvloedt de weersomstandigheden heel sterk en zorgen onder andere voor relatief veel neerslag.

Veel neerslag in Nederland

Vanwege oceaan en zeestoringen en de ligging vlak naast de Noordzee kent Nederland relatief veel neerslag op jaarbasis. Daarnaast zijn er veel rivieren, meren, kanalen en sloten aanwezig. Dit alles zorgt voor veel vochttoevoer.

Grondwaterstand vaak hoog

Door een combinatie van regenval en inpoldering en drassige bodem (waardoor er altijd geheid moet worden) is de grondwaterstand in Nederland relatief hoog. Vaak komt men het grondwater tegen op een diepte van 50 cm tot en met 100 cm onder maaiveld.

Veel vocht in de Nederlandse bodem
Veel vocht in de Nederlandse bodem

Resultaat : veel vocht met hydrostatische druk

Het resultaat van het aanwezige grondwater alsmede de regenval laat zich vertalen in een vochtige en drassige bodem. Een woning met funderingen en bijvoorbeeld een kelder liggen onder het grondwaterniveau. Door de grote hoeveelheid water ontstaat een soort opwaartse druk (net als een plastic bal die u onder water duwt) die inwerkt tegen de funderingen, maar ook via de kruipruimte naar binnen sijpelt. Op de afbeelding kunt u dit duidelijk zien. Bij gebrek aan horizontale vochtwering krijgt u last van optrekkend vocht, bij een lekke kelder krijgt u last van lekkages, bij gebrek aan bodemafsluiting krijgt u plassen water in de kruipruimte en bij gebrek aan kruipruimte isolatie wordt het vocht direct doorgegeven aan de bovenverdiepingen. Door de druk kan zelfs het kleinste scheurtje al veel grondwater doorlaten.

Hydrostatische druk grondwater zorgt voor lekkages

Nieuwbouw op voormalige sloten en kanalen

Zeker bij de realisatie van complete nieuwbouwwijken is er behoefte aan grote stukken grond. Deze vaak voormalige landbouwgrond wordt echter vaak al meer dan 100 jaar doorkruist met irrigatiekanalen en slootjes. Deze slootjes worden volgestort met zand en er wordt dan gebouwd. De ervaring leert echter dat de grond rondom deze voormalige sloten en kanalen vaak uitgehard is en de sloot een soort grote halve verharde schaal is geworden waardoor nog steeds grondwater blijft stromen. Zo is het een algemeen bekend verschijnsel dat in bepaalde nieuwbouwwijken er complete kanalen in de kruipruimtes stromen en dat het verzakken van terrassen straatwerk veel voorkomt. Algemeen advies: wees voorzichtig met de aanschaf van een woning in een voormalig landbouwgebied of moerassige delta.

Met name bij kelders ontstaan veel vochtproblemen die vaak bestreden worden met een dompelpomp. Echter blijft de luchtvochtigheid hoog en schimmelvorming en ongedierte liggen op de loer.

Gratis Internetofferte aanvragen ?

Vraag een gratis en vrijblijvende offerte aan bij Devochtbestrijder.

Devochtbestrijder.nl is een specialistische website van een samenwerkings-verband van vochtbestrijdingsbedrijven. Heeft u last van vocht in huis ? Lees dan goed de website door, wellicht kunt u zelf al e.e.a. verhelpen.

U kunt daarnaast ook een gratis en vrijblijvende offerte aanvragen door op de onderstaande button te klikken en het offerte-aanvraagformulier goed in te vullen.

Gratis Offerte Vochtbestrijding

Dekking in geheel Nederland.

Alle disciplines.

Garantie op alle werkzaamheden.

Devochtbestrijder.nl

Specialisten in vochtbestrijding & vochtwering
- alle werkzaamheden
- landelijke dekking
- garantie
- gratis offerte

Gratis offerte aanvragen

Doe de vocht-test !

5 tot 10 jaar garantie

Devochtbestrijder.nl

Deze website is een initiatief van diverse vochtbestrijdingsbedrijven en dient om u te informeren over vochtproblemen en oplossingen. Tevens kunt u hier een gratis inspectie en offerte aanvragen.

Kelderafdichting

Muren impregneren

Muren injecteren

Gratis offerte aanvragen

Doe de vocht-test !

5 tot 10 jaar garantie

Inspectie vochtoorzaken

Betonreparatie

Constructief verlijmen

Scheuren in muren en vloeren repareren

Grondstabilisatie

Kruipruimte isolatie

Riool reparatie

Vocht komt van alle kanten

Gratis offerte aanvragen

Doe de vocht-test !

5 tot 10 jaar garantie

Natte kelder

Aangetast pleisterwerk

Tarieven vochtbestrijding

Inspectie Tarieven vochtbestrijding Wie zijn wij & Disclaimer Doe de vocht-test! GRATIS INTERNETOFFERTE

Copyright Isoleads BV - kvk nr 51797208

Wij gebruiken cookies om de gebruikservaring op onze website te verbeteren. Meer informatie