Condensatie

Wat is condensatie eigenlijk ?

Indien lucht verzadigd is met waterdamp, dan slaat die damp neer en verschijnen er op die plaats waterdruppels. Condenstatie ontstaat wanneer de hoeveelheid waterdamp in de lucht toeneemt totdat de lucht verzadigd is (net als bij regenwolken) of wanneer de temperatuur van de lucht daalt.

Condensatie: vocht in huis ontmoet koud glas

Koude zorgt voor condensatie

Koude lucht kan minder waterdamp bevatten dan warme lucht en daarom vindt condensatie vaak plaats indien de temperatuur daalt of indien vochtige lucht met een koud oppervlak in aanraking komt.

Slechte ventilatie is ook een oorzaak van condens

Door slechte ventilatie is de luchtvochtigheid in huizen vaak hoger dan buiten aangezien het vocht niet afgevoerd wordt.
Condensatie in koude kamers In die delen van de woning zoals bijvoorbeeld slaapkamers die niet verwarmd of geventileerd worden of die slecht-geïsoleerd worden slaat vocht vaak neer.

Vochtigheid in de woonruimte

Hoge luchtvochtigheid in woonruimtes is niet alleen aan het weer toe te schrijven, maar ook de mensen zelf veroorzaken veel vocht in de woning, zoals :

Lichaamsvocht De mens geeft zelf continu vocht af aan de omgeving door bijvoorbeeld uitademing of de huid. Gemiddled komt er per persoon per dag 1 tot 1,5 liter water vrij. In een gezin van 4 personen kan dat dus oplopen tot 6 liter vocht per dag
Douchen en baden Indien er met heet water wordt gedoucht, vormt zich in de badkamer snel overal condens, de uiten beslaan, langs de wanden stroomt het condenswater en op de vloer ontstaat ook een vochtlaag.
Drogen Indien de was in een woonruimte wordt gedroogt komt veel vocht vrij, wel drie liter of meer
Koken Bij het koken van water voor bijvoorbeeld aardappels of eieren komen er niet alleen waterdampen vrij, maar ook olie- en vetwalmen die samen met de waterdamp op de wanden neerslaan en zo een ideale voedingsbodem voor schimmelsvormen.
Kamerplanten Kamers met redelijk veel planten geven gemiddeld 1 liter per dag af.

Vocht in woonruimte ? Ventileren !

De overmaat aan vocht in de woonruimte moet middels ventilatie weer afgevoerd worden. Lees hier verder over correct ventileren.

Hevige condensatie boven een raam

Gratis Internetofferte aanvragen ?

Devochtbestrijder.nl is een specialistische website van een samenwerkings-verband van vochtbestrijdingsbedrijven. Heeft u last van vocht in huis ? Lees dan goed de website door, wellicht kunt u zelf al e.e.a. verhelpen. U kunt daarnaast ook een gratis en vrijblijvende offerte aanvragen door op de button te klikken en het offerte-aanvraagformulier goed in te vullen.

Welke werkzaamheden kunnen we o.a. verrichten:

Opsporen vochtoorzaken Betonreparatie
Kelderafdichting compleet Grondstabilisatie
Muren injecteren Ventilatie
Impregneren Buitenmuren Constructief verlijmen
Kruipruimte isoleren Alle overige vochtbestrijding en vochtwering werkzaamheden

Lees hier verder over de 6 vocht oorzaken

Condensatie Indien lucht verzadigd is met waterdamp, dan slaat die damp neer en verschijnen er op die plaats ...

Vocht vanuit de grond Het zal u niet als verrassing in de oren klinken, maar Nederland is een vochtig land en dat vinde...

Verticale vocht doorslag Verticale vocht doorslag oftewel doorslaand vocht is meestal een combinatie van regen en wind die...

Lekkages In bijna elk gebouw is een grotendeels verborgen systeem van leidingwerk aangebracht waardoor wat...

Vocht in bouwstoffen Veel bouwstoffen bevatten een relatieve grote hoeveelheid vocht, ook natuurlijke materialen als h...

Hygroscopische vochtigheid In simpele termen betekent het dat materialen de eigenschappen bezitten dat ze vocht aantrekken e...