Vochtige muren

Heeft u last van vochtige (binnen)muren ?

Vochtige binnenmuren komen vrij veel voor en de mate van vochtigheid verschilt per kamer in de woning. Logischerwijs zullen in badkamer en keuken de muren wat vochtiger zijn dan in de woonkamer. Over het algemeen kan gesteld worden dat muren in natte ruimtes vochtiger zijn, maar ook muren in onverwarmde of niet-geventileerde vertrekken zullen vochtiger zijn. Als gevolg van een 30 minuten durende waterdampproduktie kan langs het plafond een microklimaat ontstaan met een relatieve vochtigheid van omstreeks 100%, of zelfs condensatie

Oorzaken vochtige muur

Een vochtige binnenmuur is een duidelijk signaal dat u een vochtprobleem of meerdere vochtproblemen hebt, zowel in oudere als in nieuwere woningen. U kunt dan denken aan de volgende redenen:

  • sterke condensatie van woonvocht (waterdamp van koken, baden, ademen, kamerplanten) in combinatie met slechte ventilatie en slechte isolatie
  • doorslaand vocht dat zich via de buitenmuur, eventuele spouwmuur naar de binnenmuur heeft verplaatst
  • optrekkend vocht dat via de fundering opgezogen wordt uit de grond
  • vocht in de kruipruimte waardoor er de benedenverdieping heel vochtig kan worden
  • lekkages van leidingen die in de muur gebouwd zijn
  • een combinatie van bovenstaande punten is zonder meer mogelijk

Vochtplekken ?

Water heeft de eigenschap om op de vreemdste plaatsen door te dringen (vanwege de capillaire werking van bouwmaterialen). De plek waar de vochtschade zich vertoont, is daarom niet perse gelijk aan de palats waar de schade veroorzaakt wordt. Het water zoekt bijv. in muren de weg van de minste weerstand (in sommige bouwmaterialen zoals hout en mortel kan het water zich makkelijk voortbewegen dan in ijzer of steen). De vochtschade wordt in principe daar zichtbaar waar het water het gemakkelijkst naar kan treden. Een vochtplek of vochtplekken op een binnenmuur kan/kunnen daarom wel veroorzaakt zijn door kapotte dakbedekking of door een lekkage bij de doorvoer in de kruipruimte ! Om tijd en geld te sparen kunt u het beste een professional erbij halen.

Vochtschade door natte muren

Natte muren veroorzaken vochtschade : pleisterwerk brokkelt af, behang gaat rotten en beschimmelen (waarbij giftige stoffen vrij kunnen komen), de muur isoleert niet meer, maar wordt een bron van koude en trekt hierdoor weer meer vocht aan via condensatie. Door snelle afkoeling van de koude lucht 'valt' de afgekoelde lucht snel naar beneden (de zogenaamde koudeval) waardoor tocht aan de vloer en een oncomfortabel leefklimaat ontstaat.

Wat te doen aan vochtige (binnen) muren ?

De oplossing voor vochtige binnenmuren ligt niet altijd voor de hand. Een inspectie van een vochtbestrijdingspecialist is noodzakelijk. Via een onderzoek en eventuele vochtmetingen kan meer over de oorzaak van vocht in de muur gezegd worden.

Muurvochtverwijdering door electrische golven ?

In Duitsland wordt op kleine schaal een methode toegepast waarbij één of meerdere apparaten worden geplaatst die electrische golven uitzenden via de muren. De doelstelling hiervan is de capillaire werking van muren (de vochtaanzuigende werking) te neutraliseren zodat optrekkend vocht tot het verleden behoort. De voordelen van het apparaat zijn dat er minimale breek en herstelwerken plaats hoeven te vinden. De nadelen zijn echter dat er uitgebreide metingen vooraf moeten gebeuren en dat de installatie een heel specialistisch werk is. Ook na installatie dient er goed gecontroleerd worden. Vaak dient er ook een combinatie te worden gemaakt zoals bijvoorbeeld het impregneren van muren om nieuw doorslaand vocht te voorkomen.

Het neutraliseert zoals gezegd het zuigvermogen van de bouwmaterialen en is derhalve alleen bruikbaar voor optrekkend vocht en niet voor condensatie vocht, lekkages of doorslaand vocht.

Overzicht veel voorkomende vochtproblemen:

Condens Condens zijn kleine druppeltjes water die bijvoorbeeld op de binnenkant van een raam zitten, zowe...

Doorslaand vocht Door een combinatie van wind en regen ontstaat verticale vochtdoorslag ofwel doorslaand vocht. Do...

Optrekkend vocht Met optrekkend vocht in muren wordt het water bedoeld dat door capillaire werking (zuigwerking) i...

Vochtige kruipruimte Een kruipruimte dient primair voor het gemakkelijk bereikbaar maken van het leidingwerk dat onder...

Vochtige muren Vochtige binnenmuren komen vrij veel voor en de mate van vochtigheid verschilt per kamer in de wo...

Vochtige vloer Indien u geen grote waterlekkage hebt gehad (zoiets als een wasmachine die overloopt) en u hebt l...

Schimmel Schimmel is in feite een bepaald soort paddestoel en van de meer dan 100.000 soorten komen

Natte kelder Veel woningeigenaren denken dat vochtige of natte kelders ontstaan door een te hoog grondwater-ni...

Vochtige buitenmuren Buitenmuren staan bloot aan de natuurelementen zoals sneeuw, regen, ijs en zon. Door temperatuurw...

Gratis Internetofferte aanvragen ?

Devochtbestrijder.nl is een specialistische website van een samenwerkings-verband van vochtbestrijdingsbedrijven. Heeft u last van vocht in huis ? Lees dan goed de website door, wellicht kunt u zelf al e.e.a. verhelpen. U kunt daarnaast ook een gratis en vrijblijvende offerte aanvragen door op de button te klikken en het offerte-aanvraagformulier goed in te vullen.

Welke werkzaamheden kunnen we o.a. verrichten:

Opsporen vochtoorzaken Betonreparatie
Kelderafdichting compleet Grondstabilisatie
Muren injecteren Ventilatie
Impregneren Buitenmuren Constructief verlijmen
Kruipruimte isoleren Alle overige vochtbestrijding en vochtwering werkzaamheden

Vocht ook groot probleem bij nieuwbouwwoningen