Doorslaand vocht

Doorslaand vocht

Verticale vochtdoorslag

Door een combinatie van wind en regen ontstaat verticale vochtdoorslag ofwel doorslaand vocht. Door de harde wind wordt regen diep in de poriën van metselwerk geduwd. Met name door de jarenlange invloed van het weer kan erosie en aantasting van het metselwerk ontstaan. Vooral slagregens kunnen een groot effect hebben.

Slagregens

Naast de normale regenval kennen we ook het fenomeen slagregens. Deze veroorzaken periodiek een sterke verzadiging van het metselwerk, dat naar gelang de poriënstructuur van de bakstenen regenwater opneemt en weer afgeeft. De vochttoetreding kan zo ver gaan dat de spouwmuurisolatie verzadigd en de binnenmuren, het pleisterwerk en verfwerk uiteindelijk aangetast zullen worden.

Uiteindelijk zijn schimmels binnen en zoutuitslag buiten het gevolg, bovendien ontstaat er in huis een abnormaal hoge luchtvochtigheid en een zeer ongezond leefklimaat.

Schade boven de grond: krimp en uitzetting

Door weersinvloeden staan gevelmetselwerk, dak en kozijnen continu onder invloed van wisselende vochgehaltes en wisselende temperaturen en de wisselwerking van nat worden en opdrogen. De materialen van de woningen zetten daardoor op continu basis uit en krimpen weer in, waardoor scheurvorming ontstaat waardoor water en waterdamp kans zien de constructie binnen te dringen. Door vorst zet het water weer uit en worden de scheuren groter.

Vochtig metselwerk is daarnaast een uitstekende voedingsbodem voor mossen en algen. Indien het vocht doorslaat zal

Hydrostatische druk grondwater zorgt voor lekkages

Doorslaand vocht en optrekkend vocht boosdoeners

De grootste boosdoeners c.q. vochtbronnen in een woning zijn doorslaand vocht en optrekkend vocht. Optrekkend vocht komt in principe voort uit grondwater of bodemwater terwijl doorslaand vocht voornamelijk met regen, sneeuw en ijsregen te maken heeft en in mindere mate met verticaal vocht via de bodem.

Bescherming tegen doorslaand vocht

Nieuw metselwerk heeft in eerste instantie een eigen 'natuurlijke'bescherming tegen doorslaand vocht, maar met de leeftijd van het bouwwerk neemt dat beschermende effect af. Alles wat de integriteit van de muur aantast voor een mogelijke doorgang voor doorslaand vocht. Voorbeelden van muurschade zijn:

  • plantgroei tegen muur op
  • boor en timmerwerk in de muur
  • lekkages van hemelwaterafvoeren en goten zorgen voor continu wateroverlast
  • botsingen
  • scheurvormingen door krimpen en uitzetten

Verticale waterafstotende coating bij doorvoer riool

Periodiek impregneren

Bij muren die veel blootgesteld staan aan weersinvloeden kan het raadzaam zijn om deze periodiek te impregneren. De impregneringsvloeistof geeft een gemiddelde bescherming van 10 tot 15 jaar, ongeveer gelijk aan de doorslaand vocht - garantie die vochtbestrijdingsbedrijven afgeven voor impregneringswerk.

Herstellen beschadigd metswerk en beton

Indien uw muren beschadigd zijn, dan dienen deze hersteld te worden alvorens ze geïmpregneerd worden. Het herstellen betekent dat aangetaste voegen diep uitgehakt moeten worden en gerepareerd worden met speciale cementmortel. Bij betonreparatie moet u denken aan bijvoorbeeld constructief verlijmen of injecteren van de scheur.

Overzicht veel voorkomende vochtproblemen:

Condens Condens zijn kleine druppeltjes water die bijvoorbeeld op de binnenkant van een raam zitten, zowe...

Doorslaand vocht Door een combinatie van wind en regen ontstaat verticale vochtdoorslag ofwel doorslaand vocht. Do...

Optrekkend vocht Met optrekkend vocht in muren wordt het water bedoeld dat door capillaire werking (zuigwerking) i...

Vochtige kruipruimte Een kruipruimte dient primair voor het gemakkelijk bereikbaar maken van het leidingwerk dat onder...

Vochtige muren Vochtige binnenmuren komen vrij veel voor en de mate van vochtigheid verschilt per kamer in de wo...

Vochtige vloer Indien u geen grote waterlekkage hebt gehad (zoiets als een wasmachine die overloopt) en u hebt l...

Schimmel Schimmel is in feite een bepaald soort paddestoel en van de meer dan 100.000 soorten komen

Natte kelder Veel woningeigenaren denken dat vochtige of natte kelders ontstaan door een te hoog grondwater-ni...

Vochtige buitenmuren Buitenmuren staan bloot aan de natuurelementen zoals sneeuw, regen, ijs en zon. Door temperatuurw...

Gratis Internetofferte aanvragen ?

Devochtbestrijder.nl is een specialistische website van een samenwerkings-verband van vochtbestrijdingsbedrijven. Heeft u last van vocht in huis ? Lees dan goed de website door, wellicht kunt u zelf al e.e.a. verhelpen. U kunt daarnaast ook een gratis en vrijblijvende offerte aanvragen door op de button te klikken en het offerte-aanvraagformulier goed in te vullen.

Welke werkzaamheden kunnen we o.a. verrichten:

Opsporen vochtoorzaken Betonreparatie
Kelderafdichting compleet Grondstabilisatie
Muren injecteren Ventilatie
Impregneren Buitenmuren Constructief verlijmen
Kruipruimte isoleren Alle overige vochtbestrijding en vochtwering werkzaamheden

Vochtige grond zorgt voor zowel optrekkend als doorslaand vocht via de fundering