Ventilatie

Elke (woon)ruimte moet geventileerd worden

Ventilatie in afgesloten ruimtes essentieel

Continu ventilatie is noodzakelijk

Zoals reeds eerder is beschreven zal in een woonruimte het vochtgehalte naar 100 % stijgen indien er niet geventileerd gaat worden c.q. indien het vocht niet afgevoerd wordt naar de buitenlucht. Reeds bij een vochtigheidspercentage van zo'n 80 % gaan mensen zich onprettig voelen.

Woonvocht

In de gemiddelde woning of in een gemiddeld gebouw waar mensen werken is er een continue toestroom van vochtige lucht door mensen zelf. Elke volwassene in rusttoestand staat circa 1,5 liter vocht af per dag. Bij hevige arbeid of transpiratie wordt dit nog meer. Door het koken, douchen en baden wordt er nog meer waterdamp in de lucht gebracht waardoor het vochtigheidspercentage stijgt.

Te droge of te vochtige lucht : slecht leefklimaat

Ook in spullen zit vocht

In uw badkamer heeft u ongetwijfeld wel eens gezien dat bijvoorbeeld na het douchen alle wanden nat zijn; dusdanig nat dat de druppels naar beneden vallen. Dit is waterdamp dat doordat het met de koude muren in aanraking kwam is gecondenseerd tot druppels. Dit muurvocht kan overal op condenseren en om het te laten verdampen is het noodzakelijk dat er geventileerd wordt.

Juiste ventilatie

Het vocht in de woonlucht kan snel afgevoerd worden indien we de buitenlucht toelaten. De tijdsduur van ventilatie c.q. toelating van buitenlucht is afhankelijk van onder andere de temperatuur van de buitenlucht. Hoe warmer deze is, des te meer vocht het kan opnemen. Ook de toepassing van zogenaamde kierventilatie is mogelijk: hierbij wordt een continu gelijkmatige luchtuitwisseling verzorgt zonder dat de lucht in de kamer sterk afkoelt.

Verschillende soorten ventilatie :

Soorten ventilatie Verderop behandelen we de zogenaamde geforceerde ventilatie ofwel mechanische ventilatie. Nu kijk...

Verband isolatie en ventilatie

Evenwicht tussen isolatie en ventilatie In de afgelopen tientallen jaren is er veel aandacht geschonken aan de noodzaak om woningen te is...