Vocht is zeer schadelijk

Vocht is zeer schadelijk

Vocht tast zonder uitzondering alles aan

Water en waterdamp en hun vernietigende werking

De meest voorkomende schade in gebouwen wordt veroorzaakt door water en waterdamp. Door natuurkundige processen (o.a. temperatuurwijzigingen e.d.) verandert water in waterdamp en visa versa. Het effect hiervan is dat water een bijna ongrijpbaar fenomeen is in gebouwen. Het kan simpelweg in de vorm van waterdamp via gesteente migreren naar andere ruimtes en daar middels afkoeling weer condenseren en veranderen in water.

Een ieder kent wel het gegeven dat de oorzaak van een lekkage moeilijk te traceren is door de eigenschappen van water en waterdamp.

Water als transportmiddel

In water bevinden zich allerlei bacteriën, schimmels, zouten en opgeloste gassen. Door van de ene toestand (bijv. water) naar een andere te gaan (waterdamp) komen bijvoorbeeld bepaalde gassen vrij, maar worden ook zouten getransporteerd en sporen van schimmels afgezet.

Water als bindmiddel en oplosmiddel

Water is ookk een bindmiddel voor bijvoorbeeld cement en beton, maar tegelijkertijd lost het ook stoffen op.

Capillaire werking

Door de zuigende werking van gesteentes, mortels, isolatiemiddelen, hout e.d. verspreid water zich door de gehele constructie. En indien bijvoorbeeld vocht in een buitenmuur bevriest, dan zal het water uitzetten de constructie scheuren.

De schadelijke werking van vocht
- Vocht tast alle bouwmaterialen aan
- Vocht zorgt voor rotting van bouwmaterialen
- Vocht veroorzaakt schimmel, zwamvorming en ongedierte
- Vocht tast de gezondheid van de mens aan
- Slecht gebouwde, vochtige woninge veroorzaken hoesten en
kortademigheid.

Schade boven de grond: krimp en uitzetting

Door weersinvloeden staan gevelmetselwerk, dak en kozijnen continu onder invloed van wisselende vochgehaltes en wisselende temperaturen en de wisselwerking van nat worden en opdrogen. De materialen van de woningen zetten daardoor op continu basis uit en krimpen weer in, waardoor scheurvorming ontstaat waardoor water en waterdamp kans zien de constructie binnen te dringen. Door vorst zet het water weer uit en worden de scheuren groter.

Vochtig metselwerk is daarnaast een uitstekende voedingsbodem voor mossen en algen. Indien het vocht doorslaat zullen uiteindelijk de binnenmuren aangetast worden met alle gevolgen van dien (vochtige muren, pleisterwerk gaat kapot, vochtigheidsgehalte in woning wordt heel hoog, schimmel en ongedierte ontstaan etc.). Lees hier meer over vocht en schade.

Schade onder grond : opstijgende vochtigheid

Door het binnendringen van vocht via funderingen en de kruipruimte krijgt opstijgend vocht c.q. optrekkend vocht een kans. De schade hierdoor kan ook enorm zijn. Voor verdere informatie over de gevolgen van vochtproblemen klikt u hier.

Negatieve gevolgen van vocht:

Schimmelvorming Schimmel is in feite een bepaald soort paddestoel en van de meer dan 100.000 soorten komen er zo'...

Bestrijding van schimmel Bestrijden schimmels is een must

Gezondheidsproblemen Een te hoge vochtigheidsgraad binnen schaadt de gezondheid. Ademhalingsproblemen, allergie n, reu...

Zwamvorming Huiszwammen (merulius lacirmans) ontwikkelen zich onder gunstige omstandigheden van temperatuur e...

Ongedierte Ongedierte is een term toegepast op verschillende soorten dieren en insecten die als hinderlijk c...

Aantasting materiaal Elk onderdeel van een gebouw dat voortdurend en zonder bescherming blootgesteld wordt aan vocht w...

Hoge energierekening Vochtige muren en een vochtige vloer veroorzaken een onbehaaglijk gevoel vanwege de hoge luchtvoc...

Waterschade Vocht is de grootste vijand van elk gebouw. Door een overmaat aan vocht zowel in de lucht als gec...

Mossen en algen Mos is een heel eenvoudig type plant, echter zonder conventionele wortels, stam en bladeren. Het ...

Zilvervisjes Zilvervissen of zilvervisjes (de Lepisma Saccharina( zijn een veel voorkomende plaag in huishoude...

Gratis Internetofferte aanvragen ?

Devochtbestrijder.nl is een specialistische website van een samenwerkings-verband van vochtbestrijdingsbedrijven. Heeft u last van vocht in huis ? Lees dan goed de website door, wellicht kunt u zelf al e.e.a. verhelpen. U kunt daarnaast ook een gratis en vrijblijvende offerte aanvragen door op de button te klikken en het offerte-aanvraagformulier goed in te vullen.

Welke werkzaamheden kunnen we o.a. verrichten:

Opsporen vochtoorzaken Betonreparatie
Kelderafdichting compleet Grondstabilisatie
Muren injecteren Ventilatie
Impregneren Buitenmuren Constructief verlijmen
Kruipruimte isoleren Alle overige vochtbestrijding en vochtwering werkzaamheden