Isolatie is niet altijd goed tegen vochtproblemen

Isolatie en vocht moeilijke combinatie

Isolatie = energiebesparing (toch ?)

In de afgelopen tientallen jaren is er een grote focus ontstaan op energiebesparing en daardoor op het isoleren van woningen en andere gebouwen om zo min mogelijk energie en warmte te verliezen.

Met name in nieuwbouw

Van overheidswege zijn er grote aanpassingen geweest in het Bouwbesluit, met name op het gebied van het isoleren van woningen.

Energielabel is ook zo'n voorbeeld

Het energielabel voor gebouwen geeft informatie over de energiezuinigheid en over de mogelijkheden om deze te verbeteren. Bij labelklasse G zijn er veel mogelijkheden, bij A weinig. Een erkende (gecertificeerde) adviseur kan een energielabel opstellen. Het energielabel is tien jaar geldig vanaf de opnamedatum. Door zowel subsidies als verplichtingen in te stellen stimuleert de overheid sterk het toepassen van isolatie en wordt zo energie bezuinigd en kosten bespaard en het milieu verbeterd.

Nationale kierenjacht

Berucht is echter het mogelijke effect van de ' nationale kierenjacht' op het binnenmilieu. Dat wordt snel te vochtig in ' potdichte' woningen. Een dankbaar klimaat voor schimmels. De bewoner krijgt dan het advies meer te ventileren; dit is echter een handeling die in strijd is met maatregelen en adviezen om energie te besparen.

Schimmels ook in relatief droge situaties

Uit onderzoek is gebleken dat bij een kortstondige waterdampproduktie, mogelijk in samenhang met vochtverwerving in het materiaal, aanleiding geven tot de groei van schimmels in het binnenmilieu

Isolatiemateriaal absorbeert vocht

Door de meestal open structuur (open poriën) van isolatiemateriaal zijn ze heel gevoelig voor vocht. Indien isolatiemateriaal in aanraking komt met vocht zal het onmiddellijk vocht opnemen en verliest het de isolerende werking. Echter isolatiemateriaal in combinatie met vocht is een uitstekende groeibodem voor schimmel !

Goed ventileren is noodzakelijk

Vochtige lucht moet afgevoerd worden en door frisse lucht ververst worden. Dit gebeurt middels ventilatie in een gemiddelde woning. Een voorbeeld hiervan zijn ventilatieroostertjes die in de ramen zitten. Meer over ventileren lees u hier.

Gratis Internetofferte aanvragen ?

Devochtbestrijder.nl is een specialistische website van een samenwerkings-verband van vochtbestrijdingsbedrijven. Heeft u last van vocht in huis ? Lees dan goed de website door, wellicht kunt u zelf al e.e.a. verhelpen. U kunt daarnaast ook een gratis en vrijblijvende offerte aanvragen door op de button te klikken en het offerte-aanvraagformulier goed in te vullen.

Welke werkzaamheden kunnen we o.a. verrichten:

Opsporen vochtoorzaken Betonreparatie
Kelderafdichting compleet Grondstabilisatie
Muren injecteren Ventilatie
Impregneren Buitenmuren Constructief verlijmen
Kruipruimte isoleren Alle overige vochtbestrijding en vochtwering werkzaamheden