Zwamvorming

Wat zijn zwammen ?

Huiszwammen (merulius lacirmans) ontwikkelen zich onder gunstige omstandigheden van temperatuur en vochtigheid. Zij kunnen daarbij de ondergrond totaal vernielen. Huiszwammen kunnen op onvoldoende geconserveerd hout uitgroeien tot grote vruchtlichamen. Ze komen als roestbruine lappen met verdikte, geplooide rand tot ontwikkeling.

Huiszwammen scheiden waterdruppels af. Door een typische, enigszins kruidige aan rottend hout herinnerende lucht kan de aanwezigheid van huiszwammen worden opgemerkt.

Zwammen vooral in kruipruimtes

Vooral in vochtige kruipruimtes met onvoldoende ventilatie en isolatie kunnen huiszwammen goed tot ontwikkeling komen.

Aangetast hout verwijderen

Indien door zwamvorming houtwerk dusdanig aangetast wordt dat deze verplulverd of breekt, dan dient men het hout definitief te verwijderen en te vervangen door nieuw. Het nieuwe hout dient net als het reeds aanwezig niet-aangetaste hout te worden behandeld met speciale conserveringsmiddelen en de ventilatie van de kruipruimte te verbeteren en kruipruimte isolatie aan te brengen.

Bestrijden van schimmel- en zwamproblemen

Er zijn geen schimmels zonder vocht. Weren van vocht uit de bouwconstructie is daarom de basis voor het duurzaam bestrijden van schimmelvorming. In het binnenmilieu voorkomende schimmels hebben een relatieve vochtigheid van ten minste 62 - 65% nodig om te kunnen groeien. Vrijwel alle soorten schimmels groeien het snelst bij een relatieve vochtigheid tussen de 90 en bijna 100%. Bij 100% is echter geen groei mogelijk.
Conclusie: de gangbare veronderstelling dat oppervlaktecondensatie (verzadiging, 100% RV) een noodzakelijke voorwaarde is voor de groei van schimmels is niet juist!

Luchtontvochtigers of luchtvreters

Vochtvreters onttrekken vocht aan de lucht, dat zich dan als water in een opvangbak verzamelt. De werking is gebaseerd op een speciaal soort granulaat dat veel meer vocht kan opnemen dan lucht en zodoende het vocht aan de lucht onttrekt. Als het verzadigingspunt van het granulaat is bereikt, dan druppelt het vocht als dauwwater in het reservoir. Het grote nadeel is dat na verloop van tijd het granulaat is uitgewerkt en het vervangen moet worden. Een luchtontvochtiger is geen vervanger voor ventilatie, maar kan in bepaalde situatie zoals bijvoorbeeld voor een caravan die in de winterstalling staat en compleet afgesloten is, wel een goede rol spelen. Met name op plaatsen waar goede ventilatie niet mogelijk is.

Schimmel in de badkamer

Meer informatie over de gevolgen van vocht:

Schimmelvorming Schimmel is in feite een bepaald soort paddestoel en van de meer dan 100.000 soorten komen er zo'...

Bestrijding van schimmel Bestrijden schimmels is een must

Gezondheidsproblemen Een te hoge vochtigheidsgraad binnen schaadt de gezondheid. Ademhalingsproblemen, allergie n, reu...

Zwamvorming Huiszwammen (merulius lacirmans) ontwikkelen zich onder gunstige omstandigheden van temperatuur e...

Ongedierte Ongedierte is een term toegepast op verschillende soorten dieren en insecten die als hinderlijk c...

Aantasting materiaal Elk onderdeel van een gebouw dat voortdurend en zonder bescherming blootgesteld wordt aan vocht w...

Hoge energierekening Vochtige muren en een vochtige vloer veroorzaken een onbehaaglijk gevoel vanwege de hoge luchtvoc...

Waterschade Vocht is de grootste vijand van elk gebouw. Door een overmaat aan vocht zowel in de lucht als gec...

Mossen en algen Mos is een heel eenvoudig type plant, echter zonder conventionele wortels, stam en bladeren. Het ...

Zilvervisjes Zilvervissen of zilvervisjes (de Lepisma Saccharina( zijn een veel voorkomende plaag in huishoude...

Gratis Internetofferte aanvragen ?

Devochtbestrijder.nl is een specialistische website van een samenwerkings-verband van vochtbestrijdingsbedrijven. Heeft u last van vocht in huis ? Lees dan goed de website door, wellicht kunt u zelf al e.e.a. verhelpen. U kunt daarnaast ook een gratis en vrijblijvende offerte aanvragen door op de button te klikken en het offerte-aanvraagformulier goed in te vullen.

Welke werkzaamheden kunnen we o.a. verrichten:

Opsporen vochtoorzaken Betonreparatie
Kelderafdichting compleet Grondstabilisatie
Muren injecteren Ventilatie
Impregneren Buitenmuren Constructief verlijmen
Kruipruimte isoleren Alle overige vochtbestrijding en vochtwering werkzaamheden