Vocht in bouwstoffen

Vocht in bouwstoffen

Water wordt veelal toegepast als bindmiddel in bouwstoffen

Veel bouwstoffen bevatten een relatieve grote hoeveelheid vocht, ook natuurlijke materialen als hout bevatten bijvoorbeeld gemiddeld nog 20 % vocht, aangezien ze hydrofobisch zijn, dat wil zeggen, ze reageren op de vochtigheid in de directe omgeving en wisselen daarmee vocht uit. In vochtige omstandigheden nemen ze vocht op, in droge omstandigheden geven ze vocht af.

Water als bindmiddel

Voor het binden van cementmortel wordt water gebruikt. Dat betekent dat er in cement en in vele andere uitgeharde stoffen altijd een bepaalde mate van vocht aanwezig is. Dit verklaart ook de noodzaak om na realisatie van nieuwbouw de onderdelen goed te laten drogen. Het kan gemakkelijk 2 jaar duren voordat al het vocht uit gestorte betonvloeren is verdwenen.

Bij nieuwbouw goed drogen en beluchten

Goede beluchting is een essentieel onderdeel om na ingebruikname van de woning de bouwmaterialen de kans te geven goed te drogen. Het afdekken van deze materialen met bijvoorbeeld kunststoffen betekent dat het vocht niet kan verdampen; ook het gebruik van vochtdoorlatende verf en dergelijke is van belang aangezien het vocht anders niet uit de bouwstoffen kan.

Te snel bouwen en drogen : scheurvorming

Te snel drogen middels speciale drogingapparatuur is echter meestal niet verstandig. Door het versneld laten verdampen van vocht krijgt het cement en beton niet de kans om goed uit te harden en kan scheurvorming ontstaan. Ook het versneld storten van funderingen heeft vaak tot gevolg dat naden niet goed aansluiten en er hierdoor een te vochtige kruipruimte zal ontstaan.

Natte bouwstoffen zorgen ook voor zoutuitslag

Indien er (te)veel vocht in de bouwstoffen zit, zoals bijvoorbeeld in de cementmortel dan kan dat zoutuitslag of kalkuitslag ten gevolge hebben, die ontsierende witte muursluiers. Dit komt doordat het vocht zouten oplost en bij verdamping dit weer aan de oppervlakte afgeeft, waardoor witte sluiers ontstaan. Het is belangrijk in ieder geval materialen te laten ademenen en niet luchtdicht af te sluiten. Hierdoor zal de concentratie vocht alleen maar toenemen.

Ook u kunt een comfortabele droge woning krijgen

Een droge en comfortabele woning

Gratis Internetofferte aanvragen ?

Devochtbestrijder.nl is een specialistische website van een samenwerkings-verband van vochtbestrijdingsbedrijven. Heeft u last van vocht in huis ? Lees dan goed de website door, wellicht kunt u zelf al e.e.a. verhelpen. U kunt daarnaast ook een gratis en vrijblijvende offerte aanvragen door op de button te klikken en het offerte-aanvraagformulier goed in te vullen.

Welke werkzaamheden kunnen we o.a. verrichten:

Opsporen vochtoorzaken Betonreparatie
Kelderafdichting compleet Grondstabilisatie
Muren injecteren Ventilatie
Impregneren Buitenmuren Constructief verlijmen
Kruipruimte isoleren Alle overige vochtbestrijding en vochtwering werkzaamheden

Lees hier verder over de 6 vocht oorzaken

Condensatie Indien lucht verzadigd is met waterdamp, dan slaat die damp neer en verschijnen er op die plaats ...

Vocht vanuit de grond Het zal u niet als verrassing in de oren klinken, maar Nederland is een vochtig land en dat vinde...

Verticale vocht doorslag Verticale vocht doorslag oftewel doorslaand vocht is meestal een combinatie van regen en wind die...

Lekkages In bijna elk gebouw is een grotendeels verborgen systeem van leidingwerk aangebracht waardoor wat...

Vocht in bouwstoffen Veel bouwstoffen bevatten een relatieve grote hoeveelheid vocht, ook natuurlijke materialen als h...

Hygroscopische vochtigheid In simpele termen betekent het dat materialen de eigenschappen bezitten dat ze vocht aantrekken e...

Vocht zorgt ook voor stankoverlast