Hygroscopische vochtigheid

Wat is hygroscopische vochtigheid ?

In simpele termen betekent het dat materialen de eigenschappen bezitten dat ze vocht aantrekken en wel op een dusdanig sterke manier dat waterdamp vloeibaar wordt gemaakt zodat er daadwerkelijk waterdruppels ontstaan. Zouten in bakstenen zijn bijvoorbeeld sterk hygroscopisch. Dit betekent eigenlijk dat bepaalde materialen als een soort vochtvreters werken: net als het granulat in vochtvreters onttrekken ze vocht aan de lucht en bij verzadiging staan ze dat weer af als vloeistof.

Een ieder weet : hout werkt !

U hebt het ongetwijfeld zelf wel eens ondervonden: houten vloeren of parket of zelfs de houten deur van uw schuur: met het wisselen van de jaargetijden (en dus wisselingen van temperatuur en vochtgehaltes) gaat de vloer opbollen of gaat de deur klemmen. Dit komt omdat hout sterk hygroscopisch is. En dit zal ook zo blijven, ongeacht de leeftijd van de woning.

Vocht tast zonder uitzondering alles aan

Hout is sterk hygroscopisch

In nieuwbouw, maar voornamelijk in oudere woningen is de toepassing van houten constructiedelen nog gemeengoed. Dragende delen in vloeren zijn van hout, de begane grond is gebouwd op houten balken die zelf weer rusten op cementen of zelfs gemetselde muren. Trappen die van hout zijn, het dakwerk dat van hout is, kozijnen en deuren die van hout zijn; kortom in oudere woningen kom je veel hout tegen.

Nu heeft hout de eigenschap dat het sterk hygroscopisch is en dat door deze uitwisseling gemiddelde houtsoorten die niet blootstaan aan de weerselementen een vochtgehalte hebben van circa 20 tot 25 %. Daarnaast beweegt water zich eenvoudig door hout heen vanwege de open structuur.

Hoe vochtiger het hout wordt, hoe meer het uit zal zetten en hoe droger het vocht wordt, hoe meer het zal krimpen. Hardhout of zwaar hout zal meer opzwellen omdat bij lichtere houtsoorten de zwelling zich naar de grotere holle ruimtes begeven.

Voorbeelden

  • wijziging van 1 % vochtgehalte bij dennenhout, grenenhout en eikenhout 0,4 % volumeverandering
  • wijziging van 1 % vochtgehalte bij beukenhout 0,6 % volumeverandering
  • wijziging van 1 % vochtgehalte bij teakhout 0,3 % volumeverandering

Hout en vocht gaan niet samen

Lekkage door kapotte riolering

Gratis Internetofferte aanvragen ?

Devochtbestrijder.nl is een specialistische website van een samenwerkings-verband van vochtbestrijdingsbedrijven. Heeft u last van vocht in huis ? Lees dan goed de website door, wellicht kunt u zelf al e.e.a. verhelpen. U kunt daarnaast ook een gratis en vrijblijvende offerte aanvragen door op de button te klikken en het offerte-aanvraagformulier goed in te vullen.

Welke werkzaamheden kunnen we o.a. verrichten:

Opsporen vochtoorzaken Betonreparatie
Kelderafdichting compleet Grondstabilisatie
Muren injecteren Ventilatie
Impregneren Buitenmuren Constructief verlijmen
Kruipruimte isoleren Alle overige vochtbestrijding en vochtwering werkzaamheden

Lees hier verder over de 6 vocht oorzaken

Condensatie Indien lucht verzadigd is met waterdamp, dan slaat die damp neer en verschijnen er op die plaats ...

Vocht vanuit de grond Het zal u niet als verrassing in de oren klinken, maar Nederland is een vochtig land en dat vinde...

Verticale vocht doorslag Verticale vocht doorslag oftewel doorslaand vocht is meestal een combinatie van regen en wind die...

Lekkages In bijna elk gebouw is een grotendeels verborgen systeem van leidingwerk aangebracht waardoor wat...

Vocht in bouwstoffen Veel bouwstoffen bevatten een relatieve grote hoeveelheid vocht, ook natuurlijke materialen als h...

Hygroscopische vochtigheid In simpele termen betekent het dat materialen de eigenschappen bezitten dat ze vocht aantrekken e...